We hebben enorm veel prikkels binnen handbereik. Het internet staat vol met informatie, de mensen om ons heen hebben er veel en onze eigen gedachten staan ook niet bepaald stil. Het is makkelijk je focus kwijt te raken of met van alles bezig te gaan waar je eigenlijk helemaal niet mee bezig wilt zijn.

Dat brengt ons volgens de B.O.K.S.E.R.-methode bij de O van Oog op wat je het liefste wilt. Waar de B veel energie gaf, geeft de O vooral richting.

Waarom zouden we überhaupt een richting willen?
Met veel energie kun je misschien heel hard gaan, maar als je verdwaalt of bent opgebrand, is dat bijzonder zwaar en kom je niet ver. Een focus zorgt ervoor dat je makkelijk kan kiezen welk pad je bij een kruising kiest en waar je dagelijks je tijd en aandacht aan wilt besteden. Zo verspil je geen tijd aan afleidingen, tegenslag en alle andere dingen die je op dat moment niet vooruit helpen.

Er zijn verschillende manieren om jezelf richting te geven. Welke manieren gebruik jij al en wat levert het jou op?

Vaak stellen mensen een doel. Als je afbakent wanneer je een bepaald iets af wilt hebben, kun je:
– jezelf daarmee beschermen tegen overbodig veel doen
– jezelf beschermen tegen dingen slechts half doen. 
– motivatie halen uit het halen van zulke meetbare tussenstations.
Zoals we weten van onder andere de SMART-methode, maak je het makkelijker voor je eigen hersenen hoe concreter je doel is. Om het doel voor je te laten werken moet het natuurlijk wel bij je gevoel en onderbewuste passen.

Wat je écht triggert, qua gevoel, emotie en motivatie, zit vaak -deels of geheel- in je onderbewuste, terwijl dat voor 90% bepaalt wat er écht bij je past. Het zou zonde zijn om alleen maar te werken met ons béwuste – via praten – als we daar niet de antwoorden kunnen vinden, daarmee vaak verder vast komen te zitten en we ons niet beter gaan voelen. Gelukkig zijn er ook manieren om meer te horen uit je onderbewuste.

Twee manier om inzichten te krijgen van wat er in het onderbewuste plaatsvindt, zijn vermoeidheid en lichaamstaal. Als je uitgeput bent, komen eventueel onderdrukte gevoelens boven, merk je duidelijk wat je energie kóst en waar je ineens energie van kríjgt. Je lichaamstaal en acties laten zien wat écht belangrijk is, ongeacht wat je hoofd ook maar voor verhaal vertelt.

"Luister naar je lijf"

Oude wijsheid

Als je ziet wat er op die diepste lagen van jezelf afspeelt, dan heb je een basis om je vol levenslust te voelen. Om te doen wat daadwerkelijk het beste voelt voor jezelf, voor nu en later, in het grote plaatje. Hoe beter je naar je lijf en je onderbewuste luistert en genadeloos eerlijk naar jezelf bent, hoe dichter je gevoelens, gedachten en acties op één lijn liggen voor jóu.