Wat gebeurt er als je met oogkleppen op doorstoomt en niet om je heen kijkt of je keuzes nog wel bij je omgeving passen? Hoe anders is het als je af en toe om je heen kijkt en het gehele plaatje ziet van wat er op dít moment speelt? Wat voor verschil maakt het als je af en toe het grote plaatje bekijkt en dat in je achterhoofd houdt.

Ter introductie van de BOKSER-methode benoem ik in deze blog waar de B allemaal voor staat. Ik schrijf hoe je merkt dat je er meer van kunt gebruiken en wat doet het voor je als je het meer onder de knie hebt.

Ergens kennen we bijvoorbeeld wel de momenten waarop je in je beslissingen vooral hebt gestuurd op een gedachte, terwijl er misschien ook allerlei gevoelens speelden. Dit kán, maar heeft vaak als gevolg dat die gevoelens later weer zodanig om de hoek komen kijken dat je eerdere beslissing moeite heeft stand te houden. Door steeds oog te hebben voor ál je gevoelens, kun je je veel langer vinden in de keuzes die je maakt. 

 

Zo kun je eigenlijk ook naar je dag en je leven kijken. Als ik elke dag als los stukje zou zien, zou ik misschien wel heel hard één kant op werken en er waarschijnlijk de volgende dag achter komen dat ik op lange termijn een andere kant op wilde. Mijn dag woeste arbeid draagt veel meer bij aan de lange termijn als het is gedaan met de lange termijn ergens in gedachten.

Nog een andere manier om naar je blikveld te kijken is van jezelf ten opzichte van de rest van de wereld. Met de grote zorgen om het klimaat, zou je een fabriek met monsterlijk verbruik dan voor egoïstische redenen opstarten of geloof je écht dat het leven op deze aardkloot beter maakt? Elke dag weer kun je beslissingen maken die goed voor jou zijn, goed voor je klant zijn én voor de rest van de aarde.

Met een win-win-win strategie zorg je goed voor jezelf, voor de klant én voor de rest van de wereld.

Vrij naar Forbes

Bij deze B hoort ook het bewustzijn van hetgeen dat écht niet meer kan blijven zoals het is. Ooit kon het misschien wel, maar de consequenties zijn nu onacceptabel voor je geworden. Dit is de start van je ontdekkingsreis, zet je in zekere zin de schepen in brand en haal je steeds weer je energie vandaan om verder te gaan.

Als je dit goed hebt gelezen valt onder de B van de BOKSER-methode:
– opmerken en erkennen van ál je relevante gevoelens
– dit moment in het kader zetten van je leven
– jezelf zien in samenhang met de rest van de wereld
– bewustzijn van wat je vooruit drijft

Wat sporten zoals boksen daaraan kunnen bijdragen is: 
– het laten bovenkomen van gevoelens die normaal gesproken misschien niet aan het oppervlak komen
– andere kaders geven om je leven en acties in te zien
– helder maken wat écht belangrijk voor je is, waar je energie van krijgt en waarvan niet.

Dus, wil je vandaag iets doen waar je langer plezier van hebt? Misschien is het niet meteen makkelijk toe te passen, maar nu weet je wel dát het grote plaatje daarvoor kan zorgen. De volgende stap is dan het hoe.