Jezelf vertellen dat je veel boeken wilt lezen, maar op een of andere manier hard vastlopen. Je kent het misschien wel van werk waartoe je jezelf toe moet zetten en nog voelt als hard werken. Toen ik de BOKSER-methode toepaste, ging ik ineens van weerstand naar flow.

De momenten in je werk dat het niet wil vlotten en je op een of andere manier tegen weerstand aan loopt, duren eigenlijk altijd te lang. En wat zou je met je tijd doen als het werk ineens wél makkelijk ging? Om daar achter te komen heb ik hier een scenario van mezelf uitgeplozen aan de hand van de 6 aspecten van de BOKSER-methode.

– Bewust zijn van het hele plaatje
Ik zou boeken lezen en daarmee liep ik hopeloos vast. Steeds weer ging ik achter de laptop zitten op zoek naar boeken waar ik enthousiast van werd en wilde ik gaan zitten met het boek dat ik al in huis had. Het kostte verrassend me veel moeite om er tijd voor te maken, ik raakte aardig geïrriteerd door hoe weinig ik verder kwam en op een gegeven moment besloot ik dat ik het leuker en makkelijker voor mezelf wilde maken. 

– Oog op wat je het liefste wilt
Dat was een logisch moment om te kijken wat ik uiteindelijk als effect wilde met al het boeken lezen. Met het lezen van in elk geval de eerste twee boeken wil ik verder expert worden qua vóluit leven en kiezen wat daarvoor écht belangrijk is, wil ik mensen op dat vlak helpen in hun werk en privé en daarmee de wereld een stukje eerlijker, levendiger en leuker maken. 

– Kiezen voor wat écht belangrijk is. 
Ondertussen was me helder geworden hoe dit stukje zelf-sabotage door een eerder besluit kwam. Een eerder besluit dat ik me dit jaar niet als coach hoefde te ontwikkelen stond dwars op het leesvoer dat ik op mijn vork had genomen. Na even puzzelen en heel eerlijk naar mezelf zijn, vond ik een manier waarop het lezen ook prima zou passen binnen het ontwikkelen als ondernemer wat ik dit jaar wél graag wilde. Door te kiezen om het op die nieuwe manier te zien, kreeg ik spontaan zin om boeken te verslinden. 

– Stappen zetten naar je doel
Toen mijn doel weer glashelder was en de zin weer tevoorschijn kwam, was het ineens heel makkelijk om boeken te kiezen om te bestellen en om het boek dat al in huis was uit te lezen. Het was nu alleen een kwestie van in de agenda zetten en die drive weer voelen. Door de vorige stappen was dit ineens een eitje geworden.

Evalueren van je acties
Evaluerend op dit proces zie ik dat het weglopen voor het werk en niet willen kijken naar de weerstand die erbij zat, vooral veel verloren tijd en ergernis bracht. Het stoppen met pushen, kijken naar de oorzaak en daar een stukje mindshift in verzetten kostte misschien een uurtje de tijd en maakte qua werk weer een wereld van verschil. Als ik dit zo zie, wil ik volgende keer eigenlijk weer eerder gaan zitten en zo eerlijk naar mezelf zijn.

– Resultaten vieren
Dat het lezen ineens zo lekker ging heb ik al op een paar manieren gevierd. Ik heb het gedeeld op mijn privépagina van facebook, met de vriendin die ik over mijn eerdere besluit had verteld en met tenminste één andere coach. En thuis heb ik voor mezelf een vreugdedansje gedaan. 

Alle stappen van de BOKSER-methode ben ik daarmee doorgegaan en zodoende heb ik het voorlopige doel gehaald: beweging in het lezen en het verder specialiseren in mijn niche. De eerste twee boeken heb ik gelezen – Your work and your life en It’s not how good you are, it’s how good you want to be), twee anderen liggen al klaar en ik heb met een collegacoach een paar podcasts gemaakt die gaan over het effect van buiten zijn, over sport en bewustwording en over doelgericht coachen. Deze uitzendingen komen binnenkort ook online voor jullie om te luisteren.

TIP
Wat is iets waar jij misschien nog verrassend veel moeite voor moet doen? Wat kun je van je weerstand leren? Hoe kunnen bovenstaande stappen er voor jou uitzien waardoor je weer volop vooruit kunt?