Het is soms hard werken om nieuwe klussen ‘binnen te halen’. Soms leveren acquisitiegesprekken en offertes werk op, soms niet. Gelukkig hoef je niet zomaar opnieuw zo’n traject in te gaan met dezelfde aanpak als wat vorige keer op niets uitliep. Er zijn andere opties.

Blind doorstomen op de manier die je ooit hebt gekozen kán. Puur bedenken en uitvoeren brengt je echt wel ergens. Maar als je steeds op dezelfde manier te werk gaat en het levert je nog niet helemaal op wat je het liefste hebt, kun je aardig moedeloos worden van steeds weer hetzelfde vooruitzicht.


In klimmen had ik een periode waar ik steeds routes haalde of niet haalde. Er zat eigenlijk geen verandering in en dat werd nogal frustrerend. Pas toen ik besloot anders te gaan klimmen – een stuk trager – ging ik weer leren.

Eerder in de B.O.K.S.E.R.-methode zag je al dat acties zorgden voor effecten en ontwikkelingen. Deel daarvan was dat heldere besluiten zorgen voor heldere resultaten of feedback. Als je niet alleen doelen wilt halen – en soms onvermijdelijk falen – maar ook wilt leren voor de toekomst, is het wijs om te kijken naar je strategie die je onderweg hebt gebruikt en de feedback die dat opleverde.

Als je de eenmaal effecten van je gerichte acties ziet is er een natuurlijk moment om terug te kijken op wat er is gebeurd.

Bij dit evalueren hoort:
– Waar sta je nu? Waar hebben je keuzes en acties je tot op heden gebracht?
– Wat werkte goed voor je? Met andere woorden: wat gaf een gewenst effect?
– Wat werkte niet? Wat is nog nodig om het alsnog te laten werken? Bijvoorbeeld als je je doel niet hebt gehaald. Waar liep je nog op vast en wil je misschien anders mee leren omgaan?
– Ben je al waar je heen wilde? Zo niet, wat is er nog voor nodig?
– Paste het doel bij wat je wilde? Hoe goed matchte je doel bij wat je achteraf blijkbaar het liefste wilde? Hoe kun je dat volgende keer beter overeen laten komen?
– Indien je een doel niet hebt gehaald: Past het doel nog bij wat je nu wilt? De omstandigheden in de wereld om je heen veranderen en vaak zorgt dat ervoor dat je je aanpak mag mee veranderen. Soms gebeuren er zulke grote dingen dat je doel überhaupt niet meer voor je past. Dan is erin blijven hangen zonde van de tijd en moeite en kun je beter gaan kijken wat wel nu past.

Mijn motto: Als iets op dit moment niet leuk is, zorg ik dat ik er zoveel van leer dat het achteraf alsnog leuk was.

Toen ik eenmaal trager ging klimmen kreeg ik ineens veel meer feedback. Sindsdien merkte ik ineens wat er onderweg gebeurde waardoor ik snel moe werd, uit balans raakte of misschien nog wat durf kon gebruiken. Sindsdien ben ik een stuk beter gaan klimmen, gaan dezelfde routes me nu een stuk makkelijker af en heb ik een stuk meer plezier nu ik vooruitgang weer als mogelijk zie.

TIP
Loop je steeds nog tegen dezelfde steen aan? Dan heb ik hier een natuurlijke vraag voor je.

Welk deel van het proces loop je nog vast? Hoe zou je dat volgende keer anders kunnen aanpakken? Succes met ontdekken wat de nieuwe aanpak voor je doet!