Zomer, vakantie, leuk! Net als velen van jullie kijk ik deze zomer uit naar een paar weken op pad. Maar hoe combineert dat dan met werk?

Als zelfstandige geloof ik dat je bezig bent met werk dat je heel graag wilt doen. En je bent er ook nog eens van afhankelijk voor je inkomen. Daar vrij van nemen is niet zomaar iets. Omdat ik denk dat het goed is om er af en toe even tussenuit te gaan en dat dat misschien niet altijd even makkelijk is, geef ik vandaag een inkijkje in hoe ik ruimte heb gemaakt voor mijn vakantieplannen.

Vrij nemen, hoe doe je dat
Dit startte sowieso met het bewust worden dat ik mijzelf als persoon minstens net zo belangrijk vind als het werk dat ik zo graag doe. Een logisch gevolg in keuzes is dan dat ik tijd, geld en mensen ging organiseren voor iets wat ik heel graag doe: buiten klimmen!

Zodra helder is wat je het allerliefste wilt en besluit daarvoor te gaan, kún je eigenlijk niet meer anders.

Als het besluit is genomen zijn de vakantieplannen vaak al snel gemaakt. Wat voor mij dan om de hoek komt kijken is: hoe zorg ik dat mijn aandacht bij de vakantie kan zijn en ik me niet alsnog veel ga bekommeren om mijn werk?

Hoe laat je je vakantie combineren met werk 
Vorig jaar wilde ik én een paar weken vrienden en familie opzoeken in Nederland én 4 weken op klimreis naar de Alpen én iets essentieels voor werk doen. Ik maakte de deal met mezelf dat ik ipv 1 week inderdaad 4 weken mee mocht klimmen op de voorwaarde dat ik onderweg tenminste 2 blogs schreef en mijn allereerste nieuwsbrief zou sturen. En wat bleek? Naar aanleiding van mijn levendige blogs kreeg ik een klant die de antwoorden op zijn coachvragen graag via klimmen wilde vinden. Hoe mooi is dat! 

Zie hier een blog van toen, genaamd Op klimvakantie met twee onbekenden.

Om me ook dit jaar geen zorgen te maken over werk, heb ik naar verschillende factoren gekeken.
– Welke periode zijn mijn boeiende contacten zelf ook druk met vakantie
– Waar wil ik qua werk voor effect hebben komend kwartaal
– Hoe kan mijn vakantie daaraan bijdragen

En misschien nog wel de belangrijkste:
– Wat zou ik in de vakantie willen doen aan werk zo dat het echt wel voelt als de vakantie die ik nu kan gebruiken

Concreet
De periode dat mijn contacten rustig zijn is voor mij de bouwvak en lijkt best ruim te vallen. Als ik in die periode geen nieuw initiatief neem, is dat helemaal prima. Dat combineert toevallig ook met de vakantie van de mensen waarmee ik op pad wil, dus dat is helemaal mooi!

Qua werk wil ik mensen inspireren en coachen in keuzes maken, avonturen beleven en vóluit leven. Dat avontuur en levendig voelen zit zeker weten ook in mijn vakantie, dus daar kan ik allerlei linkjes naar leggen om mensen op die manier mee te nemen. Ongetwijfeld zullen er leuke mensen geprikkeld worden op hoe tof het leven kan zijn, wat je zelf kunt doen om je leven zo gaaf te maken en hoe ik daarin bij kan dragen.

Wat ik tíjdens de vakantie níet wil doen is werkafspraken in Nederland hebben of veel schrijfwerk vragen van mezelf. Wat ik wél graag wil doen is geïnteresseerden laten weten dat ik ze graag verder help, hoe ik dat kan doen en een datum prikken waarop hun avontuur met mij begint. Zo hebben we allebei super plannen om na de vakantie lekker mee van start te gaan!

Al met al merk ik dat als ik dit helder heb voor mezelf, ik zóveel meer rust in mijn kop heb. Dan kan ik veel makkelijk in het moment zijn, voelen wat er door mijn lijf gaat en puur plezier hebben met de mensen om me heen. Wat heerlijk dat we dat in de vakantie weer éxtra kunnen oefenen.

Stappenplan
Als je bovenstaande stappen zou willen samenvatten kom ik op het volgende:
1. Besluiten wat je het liefste wilt doen
2. Plannen maken
3. Zorgen dat je je niet over andere dingen druk hoeft te maken

Waar ga ik precies heen? Wat ga ik doen en wat neem ik straks weer aan lessen en herinneringen uit die grote speeltuin mee terug? Dat zal je komende tijd merken op mijn socials en face-to-face.

Tip voor thuis:
Hoe kan jouw vakantie bijdragen aan jouw business?
Wat moet je nog regelen om je verder helemaal geen zorgen te maken?

Heel veel plezier alvast!