Blijven hangen in overwegingen, twijfel en haperingen kan gebeuren. Het kan veel tijd innemen en een hoop kopzorgen geven. Als je weet wat je ermee wilt doen en daarin kiest, kan het eigenlijk heel snel plaats maken voor beweging.

Waar is iets overwegen goed voor?
Natuurlijk is het overwegen van je opties erg aan te raden, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een volgend project. Wat er bovenkomt tijdens de overwegingen kan een boel zeggen over hoe goed de opties bij je huidige situatie passen en welke je voorkeur heeft. Dat soort informatie kan je situatie helder maken voor je, maar zorgt nog niet dat er iets gaat gebeuren of veranderen.

Wat je ook kunt doen is de krachtige actie van het kiezen. Als je weet op basis waarvan je je keuze wilt maken en wat je verder nog nodig hebt om een gedegen beslissing te maken, kun je het besluit maken en verder gaan. Door het besluit dat de situatie niet kan blijven zoals die was en een besluit over wat je er dan wél mee wilt, worden veel opties van tafel geveegd en komt je focus terug. Door een besluit, of het uiteindelijk nou goed uitpakt of niet, doorbreekt als het ware de impasse van het overwegen en niet-doen. Meer over de feedback van tijdens het uitvoeren bij de S van de methode.

Van de B.O.K.S.E.R.-methode gaf de B vooral energie en de O gaf vooral richting. De K zorgt voor verdere invulling van die richting en het afronden van dit keuzeproces.

Als je je richting gekozen hebt, voor je verdere leven, je jaar of je dag, kun je daarna invullen wat je er precies mee wilt doen. Hierbij geldt: Hoe concreter je het voor jezelf maakt, hoe makkelijker het voor je hersenen is om te doen wat ervoor nodig is. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Hoe concreter je het voor jezelf maakt, hoe makkelijker het voor je hersenen is om te doen wat ervoor nodig is.

Karin van der Meer

De ene manier van concreet maken is de andere niet. Van de bekende manieren om een doel te formuleren vind ik de SMART-manier heel handzaam en de SPORT-manier nog stukken doeltreffender. Die tweede gaat vaak wel meer tijd in zitten en gebruik ik zelf vooral voor lange-termijndoelen.

Wat voor mij de belangrijkste elementen zijn:
– Wat wil je precies doen
– Welk effect hoop je ermee te bereiken – hiermee blijft het deel van het grotere plaatje
– Voor wanneer wil je het klaar hebben – een helder moment, bijvoorbeeld ‘uiterlijk komende vrijdag om 12u.
– Hoe ga je ervoor zorgen dat het gebeurt – een concreet stappenplan, dat kan wijzigen naar gelang de omstandigheden
– Wat betekent dat voor je andere bezigheden – hieruit blijken je prioriteiten
– Hoe herken je dat het af is – hoe is het toetsbaar

Met de antwoorden van die vragen is de invulling van de richting rond en is het doel heel helder geworden. Bij haperingen kun je je nog afvragen wat er nodig is om het startschot te geven en als je je bewust bent van wat er vanbinnen gebeurt, zul je daar heel precies achter komen. Als je dan weet wat voor jou het startschot is om van start te gaan, dan is dit keuzeproces klaar en is het tijd om je keuzes in actie te brengen en er effecten van te merken.