Op een of andere manier zien sporters er vaak zo levendig uit. En topsporters doen het vaak nog goed in het bedrijfsleven ook. Wat maakt nou dat sporters zo levendig zijn, welke lessen uit hun sport nemen ze mee in hun werk en wat heb jij eraan? Ik interviewde meervoudig judokampioen in Nederland en in Noorwegen: Alert Holtman.
Alert Holtman is een energieke verschijning, heel hartelijk en weet precies wat hij wil. Deze man die ooit in Veendam en Groningen opgroeide, woont tegenwoordig samen met zijn gezin in Noorwegen en is een erg gewilde manager in een groot bedrijf. Hij heeft in het judo veel prijzen gewonnen, heeft het nodige gereisd en houd ervan buiten spelen op een surfboard.
Wanneer hard werkende mensen twijfel, stress of allerlei vormen van weerstand krijgen, maakt dat ze vaak wat afgevlakt, star of moe. Als wij ook zulke omstandigheden tegenkomen, wat kunnen wij dan vanbinnen doen om alsnog heel levendig door onze dagen heen te gaan? Bij een lustrum van G.S.V.B. De Mattekloppers viel Alert op doordat hij zo volop straalt en met vrijwel iedereen oprechte, warme interacties dat ik hem wel móest vragen hoe hij dat doet.
Interview op voluit leven
> Het valt op dat je zo enorm straalt en voluit leeft. Hoe komt dat en wat doe je ervoor?
Ergens begin twintig had hij veel diepzinnige gesprekken en realiseerde hij zich dat het leven best heel kort is. Sinds die periode is hij veel bewuster met zijn tijd omgegaan, zoals in de B.O.K.S.E.R.-methode ook gebeurt met het Bewust zijn van het grote plaatje en het Oog hebben op wat je het liefste wilt. “Af en toe word ik onrustig en zit iets me niet lekker. Dan is het tijd om bij mezelf te raden te gaan en ga ik een stuk lopen, surfen of soms juist even níet nadenken.”
> Hoe zorg je dat je veel uit je leven haalt?
“Sommige collega’s die ik had maakten weken van meer dan 60 uur, leefden in hotels en hadden geen gezin. Zij gaan puur voor hun werk. Toen mijn vriendin zwanger was van onze eerste koos ik ervoor om mijn kinderen te zien opgroeien en bij mijn gezin te zijn.” In plaats van 100% voor één ding te gaan, noemt Alert hoe hij liever kijkt welke dingen hij naast elkaar kon doen. Met 80% + 80% + 80% + 80% + 80% voor verschillende van zijn rollen bij elkaar krijgt hij het allermeeste voldoening.
> Wat was mentaal misschien wel jouw zwaarste moment en hoe ben je ermee omgegaan?
Toen Alert ongeveer 20 jaar oud was, overleed zijn moeder. Direct daarna heeft hij vreselijk gefeest, besloot uiteindelijk dat dat niet een oplossing was en dat hij iets anders wilde doen. Hij koos ervoor om een afstudeerproject te doen in Indonesië om op die manier maar eens iets heel anders te doen; helemaal alleen een jaar lang aan de andere kant van de wereld om te studeren en na te denken. Vooral tijdens een half jaar op een palmolieplantage op Sumatra was voor dit nadenken alle tijd. Hij had daar een motor en maakte urenlang tochten over de plantage, het stand en het oerwoud. Na dat jaar wist hij veel beter wat hij wilde.
> Als je gevoelsmatig K.O. op de mat ligt, waar put je dan energie uit om toch weer op te staan en door te gaan?
“Eigenlijk gebeurt dat niet. Ik houd me bezig met het proces dat gaande is, niet de uitkomst ervan. De momenten dat ik voorheen wel eens met de uitkomst bezig was, kreeg ik stress en dat hielp me niet. Nu ik focus op het proces is elke uitkomst okay.”
> Je hebt heel wat prijzen gewonnen, verspreid over vele jaren. Wat maakt dat je nog altijd doorgaat?
“Een aantal jaar geleden sprak ik met wat jonge judoka’s over een topjudoka die slechts enkele jaren daarvoor nog actief was op de Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen. Niemand kende die judoka meer. Toen al. Dat was voor mij een teken dat mensen je toch wel vergeten, of je nou stopt op je hoogtepunt of niet. Dan kan ik net zo goed doorgaan zolang ik het leuk vind.” En ik merk op hoe hij ook hierin bewust omgaat met zijn tijd.
> Wat heb je in je sport geleerd en pas je nu in je werk toe?
Alert vindt het lastig om te zeggen wat hij waar precies heeft geleerd en ik beaam dat het ook een wisselwerking tussen beiden kan zijn geweest. Wat hij dan noemt zijn:
- Focussen op het proces liever dan de uitkomst. In werk geldt ook wat eerder al genoemd werd. Doordat Alert in werk zo helder zijn focus op het proces heeft, voelt hij weinig stress. Natuurlijk is het soms wel drukker, maar dan zet hij ‘gewoon de schouders eronder’ en werkt hij met zijn collega’s hard door.
- Niet gaandeweg opgeven maar voluit doorgaan. In wedstrijdjudo kwam hij erachter dat als hij halverwege eigenlijk al opgaf, hij niet echt tevreden kon zijn met het resultaat. Of hij nou had gewonnen of niet. Dit past ook weer bij de focus op het proces hebben en nu hij dit ‘doorgaan’ in werk doet, houdt hij het initiatief in handen en kan hij achteraf altijd over zijn inzet tevreden zijn.
- Het teamgevoel. “Met de trainingsmaatjes en de teamgenoten van de wedstrijdgroep waren we veel op pad. We hebben veel samen meegemaakt en hebben er echt een mooie groep van gemaakt.” Als hij even later over zijn werk praat, is gauw duidelijk hoe lovend en gepassioneerd hij over zijn collega’s en medewerkers praat. “Je doet het toch samen.” Hij geeft zijn veel vrijheid, vraagt ze vooral voor waar ze goed in zijn en op een of andere manier staan ze in de rij om op Alerts projecten te mogen werken.
> Wat zou je graag nog wíllen doen?
Hij wil sowieso tijd hebben voor zijn gezin en zijn kinderen zien opgroeien, misschien wil hij nog een paar jaar in het buitenland werken en hij noemt een aantal vrienden met wie hij plannen maakt om bijvoorbeeld een weekend weg te gaan. “Die vriendschappen onderhouden is belangrijk. Misschien is het wel extra belangrijk nu ik verder weg woon.” Eén vriend had hij nog geen concrete plannen mee in de planning en Alert maakt direct een notitie om dat in te plannen. Zijn prioriteiten zijn helder. Als laatste noemt hij nog dat hij in werk nog bepaalde projecten zou willen ontwikkelen.
In deze ambities valt het me op dat de eerste zoveel punten die hij noemt allemaal over zijn privéleven gaan. Het punt over werk komt helemaal aan het einde, wat ook weer goed past bij het bewust zijn van zijn tijd en kiezen op basis van de prioriteiten van zijn levensdoelen.
Ik vond het heerlijk om in het interview te merken hoe helder hij heeft wat hij met zijn leven wil, hij dat vol vuur en passie voor de mensen om hem heen doet en je in alles merkt dat hij dat consistent in alles laat zien.
De dingen die Alerts aanpak volgens mij samenvatten en vergelijkbaar ook in de BOKSER-methode zitten:
- Proces is belangrijker dan uitkomt
- Bewust zijn met tijd
- Leven vanuit het ‘nu’
Tip voor thuis:
Als je dit allemaal zo leest, wat haal je er dan voor jezelf uit? Hoe helder heb je jouw levensdoelen en hun prioriteiten? Welk ene ding kun je nu al direct doen waardoor je meer vanuit het ‘nu’ werkt?
Leestip van Alert:
Atlas Shrugged door Ayn Rand. Over je levensdoelen en het rangschikken in prioriteiten, een geschreven levensfilosofie in de makkelijke leesbare vorm van een roman. “volgens velen één van de belangrijkste boeken ooit.”