Ken je de klussen waarvoor je ver buiten je comfort zone zou gaan? Of de presentaties waar je eerst een drempel voor over mag? Hoe relevant is het dan of je het eng zou vinden?

Wat we onszelf vertellen heeft impact hoe we onze realiteit beleven en hoe we handelen. Elke dag weer kiezen we, deels onbewust, hoe we met al die verhalen in ons hoofd omgaan. Hoe maken we het nu makkelijker voor onszelf om te doen wat echt belangrijk voor ons is?

We kennen allemaal wel de momenten waarop we (vroeger) zeiden dat het eng was om in een boom te klimmen, een presentatie te geven of een dierbare te vertellen hoeveel we om ze geven. Het was heel makkelijk om hele verhalen te vertellen over hoe eng het wel niet zou zijn. Misschien wel zo eng dat we misschien niet meer zouden doen wat we echt belangrijk vonden.

In werk zie je misschien ook wel acties die niet per se in comfort zone liggen, zoals iets met een ander goed maken bijvoorbeeld. Ergens weet je ondertussen ook best dat je jezelf en de ander niet meer recht aan kunt kijken en je ze toch echt wel wilt blijven tegenkomen op een ontspannen manier. Dus eigenlijk ben je het er met jezelf over eens dat je in die interactie niet kunt blijven staan waar je stond. Het is tijd voor iets nieuws en blijkbaar was dat in dit geval het laten weten dat je iets niet netjes hebt gedaan.

Denk je maar eens in als je op een berg voor een grote sprong staat, de enige optie voor overleven is eroverheen te springen en je merkt dat de grond onder je voeten steeds sneller begint weg te brokkelen. Hoe relevant is het dan hoe eng de sprong al dan niet zou zijn? Zou angst het makkelijker maken om de sprong te maken, denk je?

Wat kun je hiermee doen?
Weten hoe het labelen met angst onhandig is om te doen is één. Om er iets mee te doen is een tweede. Zo’n ingebakken gewoonte in het denken is niet zomaar weg.

Wat je wél kunt doen is jezelf trainen. Zelf doe ik dat op de volgende manier elke keer als ik iets overweeg om te gaan doen.

  •  Stap 1: Vraag jezelf af of je het met een goed gevoel naar jezelf toe ook níet kunt doen. Zo nee, weet je zeker dat het echt belangrijk is voor je om met deze situatie iets te doen.
  • Stap 2: Besluit dát je het gaat doen. Groter maken dan het is hoeft niet, maar je besluit met anderen delen helpt je om het daadwerkelijk uit te voeren. Mocht je vragen hebben over de uitvoering, willen ze vaak graag met je meedenken.
  • Stap 3: Kies een kleine eerste stap en voer die zo snel mogelijk uit. Hoe sneller je die eerste stap zet, hoe korter de tijd waarin je kunt gaan twijfelen of in passiviteit terecht zou komen. Tel 5-4-3-2-1 en GA!

Let op dat het inschatten van eventuele engheid hier expres wordt overgeslagen. Door deze stappen te volgen en te merken wat het je oplevert, zal je het ‘vanzelf’ vaker gaan toepassen. Op die manier krijg je dus meer kans van slagen om te doen wat voor jou écht belangrijk is, zonder de extra moeite, stress en tijd van het eng vinden.

Natuurlijk kunnen dingen spannend voelen of kan het handig zijn om vooral hele kleine stapjes te zetten, maar zoals je misschien al merkt doet het vermijden van het oude label heel wat in de beleving en uiteindelijk in de uitvoering.

Laten we vooral onze geschade relaties herstellen. Laten we die sprong maken en laten we het onszelf steeds makkelijker maken om te doen wat we écht belangrijk vinden.