Reizen van Groningen naar Middelburg doen niet veel mensen. Zeker niet voor een museum terwijl je daar normaal misschien niet naartoe zou gaan. Toch deed ik dat afgelopen weekend en ik ben blij dat ik er was.

Vergelijkbaar heb ik met cursussen bijvoorbeeld. Veel ervan kun je tegenwoordig thuis volgen, achter je laptop in je eigen huis. Je mag ervoor stil op je kont zitten en van achter je bureau kijken wat er op je af komt, hopend dat het een effect op je heeft. Wie mij al een tijdje kent weet dat dat geen manier is die goed voor mij werkt en hoewel we het op school gewend zijn geraakt, is het op verschillende manieren tegennatuurlijk. Zo’n cursus brengt je fysiek en mentaal stukken minder in beweging dan mogelijk is, is vaak niet op jou persoonlijk gericht en laat je in je comfort zone zitten waar je weinig leren zal.

Ik geloof veel meer in leren met fysieke en mentale beweging, uitgenodigd worden je comfort zone te verwisselen voor je learning zone en een aanpak die heel goed faciliteert voor jou persoonlijk. Heel vreemd is het dan niet dat ik voor opleidingen soms het halve land afreis en dat mijn coaching werkt vanuit iemands eigen lichaamstaal en belevingswereld. Veel beter op de persoon afgestemd heb ik in jarenlang rondkijken nog niet gezien.

Het punt is: Wat dichtbij is, is niet altijd hetgeen dat het belangrijkst is voor je.

Waar sommigen geen moeite voor zouden doen, doe jij dat misschien wel. En sommige dingen die dichtbij zijn, zijn op dat moment minder belangrijk dan iets dat verder weg is.

In het geval van Middelburg ging ik naar de opening van mijn zus haar expositie. Voor mijn belevingswereld was dit een stuk belangrijker dan wat ik anders thuis gepland zou hebben. Zo hebben we met het hele gezin kunnen zien hoe mijn zus stond te schitteren en daar wordt ik vanbinnen echt wel warm van.

Wat is iets dat momenteel ‘dichtbij’ is, maar misschien niet meer zo goed bij je past?

Ps. In de trein heb ik nog een aantal leuke interacties gehad. Zo zie je maar dat de weg ernaartoe een boeiend deel op zich kan zijn.