Ondernemen is vaak al uitdagend genoeg, maar wat nou als je daarbij nog eens hersenletsel oploopt? Dat gebeurde Henk Jager. Tijdens zijn herstel merkte hij dat zijn hersenen nu net iets anders werken en hoe belangrijk het is om zijn bovenkamer te trainen om nu handiger voor hem te werken.

Henk Jager is al jaren gewaardeerd sportpodoloog, legt makkelijk persoonlijk contact met zijn klanten en schaaft je zolen bij totdat ze precíes goed zitten. Nu hij hersenletsel heeft opgelopen, werden dingen hem sneller te veel, was hij niet altijd meer zo zeker van zichzelf en hield zich meer op de achtergrond dan hij eigenlijk wilde doen. Tegelijkertijd is thuis zitten niet zijn stijl en hij besloot ondanks alles om zijn werk door te zetten.

Het werken ging hem alleen niet helemaal naar wens en, wetende dat hij dit nog vele jaren met plezier wil doen, vroeg hij mijn hulp daarbij. Hij wilde graag dat zijn hersenen weer beter voor hem gingen werken, ervoor zorgen dat zijn werk behapbaar blijft en weer zekerder worden van zijn kunnen. Op die manier zouden we ervoor zorgen dat hij zijn werk weer kan doen met meer rust, gemak en plezier.

Wat ik aan Henk bewonder is hoe hij, ook met hersenletsel, besluit om zoveel mogelijk zelf te blijven doen en anderen te blijven helpen. Hij besloot zichzelf niet als slachtoffer op te stellen, maar naar zijn eigen kunnen en eigen mogelijkheden te kijken. Wat hij daarbij ook enorm goed doet is hulpmiddelen inschakelen. Waar anderen daar misschien nog niet aan willen, heeft Henk heel goed door wanneer hij iets of iemand kan gebruiken en benut die ook ten volste.

Onder andere het zijn in de buitenlucht deed hem veel goed. Daar konden we stukjes gesprek al lopend doen zodat hij zijn gedachten makkelijker op een rijtje kreeg. De fysieke oefeningen gaven hem veel inzichten in welke aanpakken van situaties hem veel tijd of moeite kostte en anderen hem makkelijk af gingen.

Na een aantal sessies geeft Henk aan dat hij vooral de volgende vier effecten heeft merkt:
– Hij kan veel beter aangeven wanneer het voor hem genoeg is geweest. Dat geldt zowel in gesprek met klanten als op verjaardagen of op een terras met een vriend. Dat brengt hem een boel vertrouwen, energie en een groot gevoel van vrijheid.
– Hij heeft nu meer balans tussen werk en vrije tijd. Waar hij eerder soms teveel werkuren inplande, heeft hij nu eerder door hoeveel werkuren per dag goed voor hem zouden zijn en hoeveel tijd hij het fijnste vindt.
– Hele weken piekeren voor afspraken aan doet hij niet meer. Hij heeft nu meerdere malen besloten een voorbereiding uit zijn hoofd te zetten en pas mee bezig te gaan op een moment korter op de afspraak. Dat geeft hem de dagen en soms weken voor een afspraak een boel rust en kan hij zijn tijd en aandacht geven aan andere dingen.
– Zijn schilderijen zijn minder chaotisch geworden. Volgens hem is dat een teken dat hij meer rust in de kop heeft en is daar erg blij mee.

Ik vind het heel mooi om te werken met een man met zo’n groot hart en zoveel moed. Alle complimenten heb ik voor zijn inzet en hoe enorm veel hij uit de sessies heeft weten te leren. Veel plezier nu werk weer een stuk behapbaarder is en je veel meer voluit kunt leven!