Vaker mijn comfort zone opzoeken – lessen uit het klimmen

Leren is leuk! Dat je buiten je comfort zone veel leert is ook waarom meestal wordt aangeraden die veilig zone vaker uit te gaan. Toch heb ik besloten mijne vaker óp te zoeken. Hier lees je waarom, hoe het bevalt en wat je ervan leren kan.

 

In december, november en waarschijnlijk al langer was ik heel ver buiten mijn comfort zone aan het klimmen. Daar heb ik heel veel geleerd waar ik heel blij mee ben. Verder heb ik me ook veel stukgebeten op routes die me niet lukten, steeds gezien dat ik allerlei dingen niet kon en kwam ik vaak verslagen thuis.

Dat anderen dan zeggen dat ik vaker mijn comfort zone op moet zoeken is leuk en aardig. Napraten van wat ze hebben gehoord misschien. Maar net als andere stukjes ‘keurslijf’, paste het gewoon niet bij míj.

“Als iedereen van de brug springt, spring jij dan ook?”

Mijn vader vroeger

Nou, ik dus niet. Ik ben gaan kijken wat bij míj paste. Eerder al qua werk en sport en nu qua doelen voor dit jaar. En dat bevalt goed! Ik heb meer succeservaringen, het gevoel van vaste grond onder de voeten en ga mijn uitdagingen in met meer lef. In werk vertaalt zich dat in minder wegvluchten, werk haalbaarder inplannen en makkelijker het werk doen met veel meer gemak.

In klimmen ben ik wat minder uitdagende routes aan het klimmen, die overigens nog steeds nieuw en buiten de comfort zone zijn. De successen zijn fijn en laten tegelijkertijd zien dat ik best wat geleerd heb laatste tijd. En als het dan weer gaat kriebelen, kun je alsnog weer op zijn kop gaan hangen, bijvoorbeeld aan het plafond!

Ik zeg: Iedereen is verschillend. Kies wat bij jóu past.
Ben jij er al achter wat dat is?