Samenhangend vooruit – lessen uit het schaatsen

Vooruit kabbelen kennen we wel en ongecoördineerd, slungelig voortbewegen ook. Wat nou als je met minder tijd en moeite, als samenhangend geheel vooruit kunt gaan? Zou je daar misschien ook gebruik van willen maken dit jaar?

In allerlei sporten zie je het gebeuren: een groot verschil tussen de mensen die een paar keer per jaar langskomen en de wekelijkse vaste gasten. Vaak zijn de dagjesmensen niet erg gecoördineerd en krijgen ze weinig voor elkaar, terwijl de toppers uit de sporthal de meest fantastische dingen voor elkaar krijgen met schijnbaar de minste moeite. Wie weet herken je dit in het werkende leven waarin je misschien nog niet zo soepel door alles heen fietst als je graag zou willen.

Verschillende sporten hebben hier een heldere oplossing voor die we kunnen vertalen naar het dagelijks leven. In het klimmen, dansen en schaatsen zie ik daar het volgende: je weet goed wat, wanneer en hoe je iets wilt en maakt je ‘core’ stevig voordat je ook maar de eerste beweging maakt. Door je rompspieren aan te spannen en soms extra compact te maken – denk bijvoorbeeld aan de gehurkte houding bij het schaatsen – en de ledematen daarmee samen te laten werken, krijg je de meest bewonderenswaardige bewegingen.

Hoe vertaalt zich dat naar het dagelijks leven? Weet hebt je verlangens omschreven als een helder doel, weet wat je belangrijkste zaken zijn voor deze periode en je laat je acties daar een logisch gevolg van zijn. Als je bijvoorbeeld een stuk meer omzet wilt gaan draaien, gaat het vaak wringen als je aan de oude hiërarchie of marketingstrategieën vast zou houden en is het misschien tijd voor een nieuw stukje aanpak.

Welke sport ik ook naar kijk: het begint bij de kern. Steeds weer is de rest een logisch en samenhangend gevolg van die kern. Hoe mooi is het als je die voor jezelf helder krijgt en van daaruit gecoördineerd vooruit gaat?

Happy speed skating!