Rise and shine – lessen uit de Helweek

Dat is hoe het boek begint van de Noorse mental coach van ‘Helweek’. In zo’n week zie je uitvergroot terug wat er in een jaar gebeurt en in een leven. Erg boeiend dus om te zien wat je kunt doen om je tijd zo goed mogelijk te besteden!

De Helweek van Erik Bertrand Larssen leg ik vaak uit als volgt: van tevoren bedenken wat je met je leven wilt en daar heel veel van in één week plannen. Verder sta je om 5u op, ga je om 22u slapen, sport je elke dag en leef je gezond. Hierdoor zal je zien tot hoeveel je in staat bent om te doen als je je er echt toe zet en dat is best weer eens gaaf om te zien.

Dankzij de extreme omstandigheden móet je wel heldere prioriteiten stellen, doe je je dingen met meer aandacht en merk je duidelijker de invloeden van slaap, eten en aandacht. Een echt hoogstandje vind ik zelf hoe je je hersenen kan voorprogrammeren om je aandacht te richten. Je kan dat bijvoorbeeld door te plannen om van 10 tot 11u aan taak X te gaan en erna aan taak Y, waarna je geconcentreerd werkt aan X en om 11u automatisch je aandacht gaat naar Y. Hoe tof is dat?

Natuurlijk verschilt het hoe het deelnemers afgaat. Een van de opvallendste dingen daarbij is om te zien hoe motivatie en visualisatie een verschil maken in hoe mensen deze zware week doorkomen. Dat lijkt vaak hét verschil te maken tussen gaandeweg afhaken en inderdaad geslaagd afmaken waar je aan begonnen bent.

Als je voorbereiding mislukt, bereid je de mislukking voor.

Benjamin Franklin

Dat zal je misschien al wel uit je dagelijks leven herkennen. Ook voor je kwartaal, jaar en de rest van je leven geldt: hoe helderder je je doelen en de weg ernaartoe gevisualiseerd hebt, hoe makkelijker het om uit te voeren is. Hoe makkelijk wil jij het jezelf maken?